Sitemiz, yayın hayatına SİNETAYFA ismi ile devam edecektir. Adresimiz, https://sinetayfa.com olarak değişmiştir.
İyi forumlar...
İyi forumlar...
Le Pays d’Arto (2025)-Röportaj
-
Konu yazarı - Editör
- Tepkiler puanı: 13
- Ruh Hali:
- İletişim:
Le Pays d’Arto (2025)-Röportaj

Sürgün ve Nostaljinin Mekânları: Yönetmen Tamara Stepanyan, başrollerinde Zar Amir Ebrahimi (Kutsal Örümcek) ve Camille Cottin (Sadece Birkaç Gün) gibi isimlerin yer aldığı yeni filmi Le Pays d’Arto (Arto Ülkesi) üzerine konuştu.
Filmin senaryosunun uzun zaman önce yazıldığını biliyorum. Peki bölgede son yıllarda yaşananlar hikâyeyi yeniden şekillendirdi mi?
Evet. Bu filmi çekme fikri 10 yıldan fazla bir süre önce zihnimizde şekillenmeye başlamıştı. O sıralarda Ermenistan'daydım ve yas tutma konusunu ele alan bir film çekmem gerektiğini düşünüyordum. Bir eşin, ölen asker kocası için yas tutması fikri böylece ortaya çıktı. Ortak senaristim Jean-Christophe Ferrari ile birlikte Ermenistan'ı baştan başa gezdik ve senaryoyu yazdık. O zamanlar Dağlık Karabağ, Ermenistan'ın kontrolü altında, uluslararası toplumun tanımadığı, bağımsız bir cumhuriyetti ve film, kocasının yasını tutan ve bu yası kocasının memleketi üzerinden tutan bir kadın hakkında olacaktı. Projeyi Fransa'da finanse etmeye çalıştık, ancak sürekli ret cevabı aldık. Ben de senaryoyu bir kenara bıraktım ve başka projeler üzerinde çalışmaya başladım. Sonra iki çocuğum oldu.
2020'de Dağlık Karabağ'da savaş başladığında, senaryo üzerinde tekrar çalışmaya başladım. Aslında savaş başlamadan önce, Eylül ortasında bir senaryo yazım fonuna başvurmuştum ve jüriye sunum yapmak için ön elemeye kalmıştım. Sunum sonbaharın sonunda, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a teslim edildiği dönemde yapıldı. Hatırlıyorum, jürinin önünde duruyordum, çok tedirgindim. Senaryomun güçlü olduğunu, ancak bölgedeki siyasi durumun değiştiğini söylediler ve senaryoyu değiştirmeyi düşünüp düşünmediğimi sordular. Ben de aklımda olan, ancak zaman bulamadığım için yapamadığım değişiklikler hakkında 15 dakikalık bir konuşma yaptım. Hepimiz ağlamaya başladık ve bana bu hikâyenin anlatılması gerektiğini söylediler. Böylece fonu aldım.
Bu kadar önemli, politik açıdan hassas ve aynı zamanda kişisel bir konu hakkında film yaparken, milliyetçi propaganda yapma tuzağına düşmemek zor olabilir. Bu zorluğun üstesinden nasıl geldiniz, ya da gelebildiniz mi?
Ermenistan'da büyümemiş olmam, bana ülkeye ve savaşın travmasını nasıl ele alacağıma dair farklı bir bakış açısı kazandırdı. Elbette milliyetçi bir bakış açısına kapılmak istemedim. Sadece bir Ermeni olarak değil, bir film yapımcısı, bir sanatçı olarak konuşmak istedim. Aynı zamanda, hassas konular hakkında konuşmaya çalışan bir Ermeni kadın olmanın ne anlama geldiğini de unutmak istemedim. Çifte savaş, üçlü savaş, soykırım ve travmanın izlerini taşıyan bir ülkeyle nasıl yüzleşilebilirdi? Büyük bir sorumluluk hissettim ama vatanıma sadık kalmak istedim.
Filmde, uluslararası alanda pek bilinmeyen, 1988 yılında Gümrü şehrini yerle bir eden depremi anlatıyorsunuz. Filmin konusu da çoğunlukla başkent Erivan'da değil, Gümrü'de geçiyor. Sizi oraya çeken ne oldu?
Filmimi birkaç kelimeyle anlatacak olursam, Ermenistan'ın yaraları hakkında olduğunu söyleyebilirim ve benim için 1988 depremi bu yaralardan biri. Deprem olduğunda altı yaşındaydım. Daha sonra, babamın tiyatrosunda, babamın onlar için düzenlediği etkinliklerde, bu güzel ve hüzünlü yetim çocuklarla tanıştığımı hatırlıyorum. Bu bende derin bir iz bıraktı; bununla büyüdüm. Gümrü her zaman için kalbimde yer eden bir şehir oldu ve filmimdeki Arto karakteri için de öyle olmasını istedim.
Bu karakterin farklı travmalar yaşadığını göstermek benim için önemliydi. Arto deprem sırasında ölmeliydi ama ölmedi. Neredeyse intihar edecekken, savaşa gitmeyi tercih etti ama orada da ölmeyi başaramadı. Arkadaşları onun yüzünden öldü, ama o hayatta kaldı. Ancak 2020'de Dağlık Karabağ'ı kaybettiğimizde intihar etti. Savaşı kaybetmenin, toprağını kaybetmenin travmasını kaldıramadı.
Önceki filmlerinizde, örneğin Embers (2013), Those from the Shore (2016) ve Kadınlar Köyü (2019) ile Arto Ülkesi'nde, insanların evlerini fiziksel olarak terk etmelerine rağmen, zihinsel olarak geride bırakamamaları ve bazen fiziksel olarak geri dönmeleri gibi tekrarlayan bir tema var. Bu, Ermenistan'a gidip gelme deneyiminizi yansıtıyor mu?
Haklısınız, tüm filmlerimde sürgün ve nostalji temaları var. Bu, çalışmalarımda çok önemli bir tema. 1994 yılında, henüz çok gençken Ermenistan'dan ayrıldım ve biliyorsunuz, bir kez sürgüne gittiğinizde, sonsuza kadar sürgünde kalırsınız – ağacınız kökünden söküldüğünde, tüm hayatınızı köklerinizi bulmaya, başka bir yere dikmeye çalışarak geçirirsiniz. Geçenlerde bana, önceki filmim My Armenian Phantoms'u (2025) çekerken ne öğrendiğim soruldu ve ben de sinemaya kök saldığımı öğrendiğimi söyledim. Sinema benim evim ve artık kim olduğum konusunda daha huzurlu hissediyorum. Bu benim için çok önemli bir keşif. Ama sorduğun soruya geri dönecek olursak, ben her zaman vatanıma geri dönüyorum ve bir bakıma, belki de oradan ayrılmayı hiç başaramadım, ama aynı zamanda bu dönüşler beni her zaman huzursuz ediyor.
Ülkesinden bu şekilde ayrılanların hissettiği garip bir suçluluk duygusu var belki de...
Elbette. Benim deneyimime bakarsak, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü yaşadım, ama benim için o yıllar eğlenceli yıllardı. Savaş, elektrik kesintileri, kısıtlı gıda gibi tüm zorluklara rağmen, aile, topluluk ve toplum olarak birleşmiştik: direnmeye hazırdık. Sonra Ermenistan'ı terk ettik, bu benim hiç istemediğim bir şeydi ama ailem, bunun en iyisi olduğunu söyledi – maddi olarak daha iyi olacaktı, çünkü büyükannem ve büyükbabamla da ilgilenmemiz gerekiyordu, vb. Ama Lübnan'da mutlu değildim. Tüm o topluma uyum sağlama sorunlarının yanı sıra, ülkemden ayrıldığım ve daha iyi bir hayat yaşadığım için suçluluk duygusu da hissediyordum. Ama dürüst olmak gerekirse, bu gerçekten daha iyi bir hayat değildi: gözyaşları, üzüntü ve nostaljiyle dolu bir hayattı. Evet, belki de beni Ermenistan'a geri getiren şey suçluluk duygusudur. Ve şimdi, kızlarıma baktığımda, onlara derin bir şey aktarmayı başardığımı düşünüyorum, çünkü Ermenistan'ı seviyorlar, Ermenice konuşuyorlar, Ermeni dansları yapıyorlar ve en küçük çocuğum Ermenistan'da yaşamak istiyor. Suçluluk duyuyorum ama aynı zamanda mutluyum, çünkü vatanımda sinema yapıyorum ve onu uluslararası düzeye taşıyorum.
Film ayrıca iki milliyete sahip çocukları yetiştirmenin sorumluluğunu ve onlara seçim hakkı vermenin önemini ele alıyor. Hikâye, Céline'in oğlunun Ermenistan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmesi için, Arto'nun doğum belgesini bulmak üzere Ermenistan'a gelmesiyle başlıyor.
Bu film, Céline'in oğluna seçim hakkı vermesi gerektiğini anlamak için çıktığı yolculuğu anlatıyor. Elbette geri dönüp belgenin mevcut olmadığını söyleyebilirdi. Böylece oğlu asla Ermeni pasaportu alamayabilir, orduda hizmet etmeyebilir ve güvende olabilirdi. Ancak bir kadın, bir anne ve bir film yapımcısı olarak, çocuklarımız adına seçim yapamayacağımızı söylemek benim için çok önemli. Çocuklarımız saygı görmeli, “istiyorum” veya “istemiyorum” deme hakkına sahip olmalılar.
Doğum belgesi, Céline'in Ermenistan'a gelmesi için sadece bir bahane. Bu yaralı topraklarda gizli bir şey olduğunu biliyor. Arto ve onun geçmişi hakkındaki ayrıntıları keşfetmek ve aynı zamanda çocukları için karar veremeyeceğini anlamak, yas tutmak ve kabullenmek için yolculuğa çıkıyor, çünkü onlar yarı Ermeni. Oğlu Ermenistan için savaşmaya karar verirse, bunu yapmak zorunda.
Dört uzun metrajlı belgesel ve iki kısa metrajlı film çektikten sonra, şimdi ilk uzun metrajlı kurmaca filminizi çektiniz. Kurmaca film yapmakla, belgesel film çekmek arasında ne gibi farklar var? Hangi türü tercih ediyorsunuz?
Her iki türde de filmler çektim, ancak kariyerimin başında belgesel yapabileceğimi hiç düşünmemiştim. Lübnan'daki film okulundan mezun olduktan sonra, eğitimime Danimarka'da devam ettim. Orada belgesellere âşık oldum, ama kalbimin bir parçası hep kurmaca filmlerdeydi. Yıllar boyunca belgesel filmler çekmenin, beni kurmaca filmler çekmeye hazırladığını söyleyebilirim. Ayrıca, bu filmin de belgesel unsurlar içerdiğini düşünüyorum. Kurmaca filmleri genellikle çok yapay ve sahte buluyorum ve Arto Ülkesi'nde belgesel film yapımının ruhunu yakalamak istedim. Umarım başarmışımdır.
İki tür arasında seçim yapamıyorum, çünkü ikisini de seviyorum. İkisini de yapmaya devam edeceğim ve şimdiden başka bir belgesel ve başka bir kurgu projesi üzerinde çalışıyorum. Sinema benim hayatım ve onsuz yaşayamam. Evet, Tanrı izin verdiği sürece, ikisini de yapmaya devam edeceğim.
-