Bugün Hangi Filmi İzlediniz?
Uzun zamandır izlediği, açık ara en iyi ters köşe filmlerden biriydi... Uzakdoğu sineması yine şaşırtmadı beni... Konu, örgü, oyunculuk, mekan ve dekor kurgusu... Bence mutlaka izlenmesi gereken bir film...

* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
-
- Editör
- Tepkiler puanı: 20
- Ruh Hali:
- İletişim:
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, develer tellal iken, pireler berber iken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken, ülkelerden birinde bir dergi varmış. Adı "Sinema" dergisiymiş. Bu dergide Engin Ertan diye bir adam, derginin Kült Filmler köşesini hazırlıyormuş. Hazırlıyormuş hazırlamasına ya, sık sık "Bu film özetlenemez. Özeti yapılamaz. Özeti yazılamaz." gibi laflar ediyormuş. "Nasıl özetlenemez ya?!" diye sinirleniyormuş derginin okuyucuları içten içe ama bir yandan da özetlenemeyen kült filmi görmek için yanıp tutuşuyorlarmış. Özetlenemeyen bir filmin var olabileceği düşüncesi, ana akım Hollywood filmleriyle beslenmiş olan beyinlerini yakıp kül ediyormuş...
Evet efendim, bu gece efsanelerde, masallarda sözü edilen, "özetlenemeyen bir film"e denk gelmiş bulunuyoruz. Yani ben şimdi bu filmi nasıl özetleyeyim? Bu film o kadar tuhaf ki. Neden kolay kolay özetlenemeyeceğini ne kadar anlatmaya çalışsam boş. Bizzat görmeniz, izlemeniz lazım. O zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Filmin ilk sahnelerinden birinden başlayalım mesela. Bir araba kazasıyla açılıyor film. Arabadan bir kız çıkıyor ama yetişkin değil, çocuk bu kız. Üstünü başını silkeleyip, sanki hiç bir şey olmamış gibi yolda yürümeye başlıyor. Bu yürüme sahnesi kesintisiz, tek planda çekilmiş. Yolda bir kaplumbağa görüyor bu kız ve onu yerden alıyor. "Yolun ortasında ne işin var bakiyim senin?" diye soruyor kız ve sonra "Ben senin yolun ortasında ne işin olduğunu biliyorum." diyor ve evrim teorisini andıran uzunca bir yaratılış hikâyesi anlatmaya başlıyor. Bu kaplumbağanın filmin dünyası içinde bir adı yok ama gerçek hayatta bir adı var: Jeffrey. Nereden mi biliyorum? Filmin kapanış jeneriğinde oyuncu kadrosunun gerçek isimleri yazarken, kaplumbağanın karşısında Jeffrey yazıyor da ondan. Bu Jeffrey'e kaplumbağa rolü vermişler filmde. Jeffrey gerçekten de bir kaplumbağa olduğu için, rolünü yapmacıklıktan uzak, son derece doğal bir şekilde oynamış. Bu sene en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında ödülü Jeffrey almazsa ben de ne olayım.

Kapanış jeneriğindeki diğer bir ilginç detay da (kapanış jeneriklerini izlemeyi sevdiğimi söylemiş miydim bu arada?) yönetmenin Oliver Laxe'ye teşekkür etmesi. Oliver Laxe bu yıl "Sırât" filmiyle epey bir gürültü kopardı. Ben Rivers ile Oliver Laxe'nin tanışıklığı aslında çok daha eskiye dayanıyor. Bu ikisi aslında yakın dost, canciğer kuzu sarması. Bildiğin kanka yani. Kankalardan biri bu yıl Sırât'ı çekerken, diğeri de boş durmamış, bu filmi çekmiş ve kapanış jeneriğinde dostuna selam yollamış. Bu filmin Oliver Laxe'nin Sırât'ı ile bir diğer ortak noktası ise analog formatta çekilmiş olması. Kankalar belli ki küçükken "Büyüyünce filmleri dijital değil, analog çekeceğiz." diye bir ant içmişler.

Neyse, daha fazla anlatıp spoiler vermeyeyim, keyfinizi kaçırmayayım. İzleyip kendiniz karar verin en iyisi. Keyifli seyirler.

-
Konu yazarı - Webmaster
- Tepkiler puanı: 68
- İletişim:
2001 yapımı Vanilla Sky'ın çakması resmen!
Şaka şaka

![Dan.San :]](./images/smilies/8.gif)
Ve yırtılmış bir tül gibi, savrulup duruyor zaman...
-
- Editör
- Ruh Hali:
- İletişim:
Bu filmi aslında ta 2009 yılında, İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Kültür Merkezi'nde izlemiştim. Tabii o zamanlar Letterboxd falan Hak getire. Yorumunu yazmak ancak bugüne nasipmiş demek. Efendim şöyle ki, bu film dünyaca meşhur Yafa portakalları üzerinden, İsrail-Filistin çatışmasını anlatan bir belgeseldir. Filmin yönetmeni Eyal Sivan'ı, üşenmemişler, İstanbul'a getirtmişlerdi o gün. Yönetmen film bittikten sonra sahneye çıkmış, seyircilerin sorularını yanıtlamıştı. Kimse doğru dürüst bir soru yöneltemeyince, "Bir tane de ben sorayım bari." demiştim. Belgeselin adı "Yafa: Portakalın Otomatiği" anlamına geldiğinden, yönetmene: "Stanley Kubrick'in Otomatik Portakal filmine gönderme yapmak mı istediniz, yoksa başka bir amacınız var mıydı?" diye bir soru yöneltmiştim. Hem aradan 16 yıl geçtiğinden, hem de çevirmen yönetmenin cevabını doğru düzgün çeviremediğinden (çevirmen o gün çok yorulduğunu söylemişti açık açık) yönetmenin ne cevap verdiğini hatırlamıyorum, ancak Stanley Kubrick'in Otomatik Portakal filmindeki otomatik kelimesinin şiddeti temsil ettiğini söylediğini hatırlıyorum.

-
- Editör
- Ruh Hali:
- İletişim:
Ah Pelin Esmer, esmer ister
Ah Pelin Esmer, esmer ister
Of aman aman, düş yakamdan
Bulur bana Yaradan
Varmak için can atan
Esmer Pelin'i yaratana kurban
"Ah tenim esmer ister" şarkısını Pelin Esmer'e uyarlayayım dedim, uyarlayamadım, yüzüme gözüme bulaştırdım. Neyse, sağlık olsun...

Bugün günlerden çarşamba. Normalde ben çarşambaları sinemaya gitmem. Hafta sonu sakin kafayla giderim. Ama Pelin Esmer'in yüzü suyu hürmetine kalktım gittim bugün. Pelin Esmer'in yeni filmini büyük perdede izleme fırsatını kaçırmak istemedim. Lafı dolandırmadan hemen söylüyorum, Pelin Esmer yine yapacağını yapmış. Vermiş coşkuyu. Yani güzel bir film çekmiş. Yalnız keşke 35 mm çekseydi. Bu yıl Oliver Laxe "Sırat"'ı 35 mm çekerken, P.T. Anderson "Savaş Üstüne Savaş"ı analog fomatta çekerken, Pelin Esmer niye dijital kameralarla çekmiş anlayamadım. Hep söylemişimdir, yine söylüyorum: Çekim formatı analog, gösterim formatı dijital olmalıdır arkadaşlar. Neyse, Pelin Hanım'ın vardır bir bildiği...

-
- Editör
- Ruh Hali:
- İletişim:
Polis Akademisi'nden esinlendiği anlaşılan bir komedi filmi. IMDb ve benzeri ortamlardaki düşük puanlarına rağmen, Polis Akademisi'nden çok daha eğlenceli bence. Ben izlerken gülmekten öldüm.

-