Bugün Hangi Filmi İzlediniz?
-
Commander Dragonlord
- Editör
- Tepkiler puanı: 28
- Ruh Hali:
- İletişim:
Filmden ziyade, filmdeki evden bahsetmek istiyorum. O nasıl bir ev öyle abisi ya? Önü deniz, arkası orman; sağında, solunda, altında üstünde sıkıştıran evler yok. Mimar Theo Rose'un ellerinden çıkmış bir tasarım harikası. Bir gün ölür de cennete gidersem -neden gitmeyeyim ki?- tam olarak böyle bir evde oturmak isterim. Ulan benim böyle bir evim olsa evden çıkmam, evden! Ev kedisi olurum, ev kedisi. Peki böylesine güzel bir evde oturan Theo Rose ve Ivy Rose çifti neden mutlu değil? Neden boşanmanın eşiğine geliyorlar? İşte bu filmle ilgili en çok canımı sıkan noktalardan biri. Şiir gibi bir evleri var. Dünya tatlısı iki çocukları var. Sağlıkları sıhhatleri yerinde. Ama işte mutlu değiller. Boşanmak istiyorlar. Olacak iş değil. Bu Batılı insanın hâlet-i ruhiyesini anlamak imkânsız. Yok efendim varoluş sancılarıymış da, yok aşkları tükenmiş de, yok bilmem neymiş de... Bunların hepsi hikâye. Asıl gerçek şu: Bunlara rahat batıyor, rahat. Bunları alacaksın böyle, atacaksın Ortadoğu'daki, Asya'daki, Afrika'daki bir savaşın ortasına, bak o zaman kalıyor mu varoluşsal sancılar.
Neyse, bu can sıkıcı hususları bir kenara bırakmayı başaracak olursak eğer; güzel, seyircinin zekâsını küçümsemeyen, usta işi bir romantik komedi var karşımızda. Yönetmen Jay Roach zaten bu türün kitabını yazmış bir adam. Benedict Chumberbatch ve Olivia Colman gibi usta oyuncular da eklenince, tadından yenmez bir film çıkmış ortaya. Herkese keyifli seyirler.
Commander Dragonlord yazdı: 12 Kas 2025
Filmden ziyade, filmdeki evden bahsetmek istiyorum. O nasıl bir ev öyle abisi ya? Önü deniz, arkası orman; sağında, solunda, altında üstünde sıkıştıran evler yok. Mimar Theo Rose'un ellerinden çıkmış bir tasarım harikası. Bir gün ölür de cennete gidersem -neden gitmeyeyim ki?- tam olarak böyle bir evde oturmak isterim. Ulan benim böyle bir evim olsa evden çıkmam, evden! Ev kedisi olurum, ev kedisi. Peki böylesine güzel bir evde oturan Theo Rose ve Ivy Rose çifti neden mutlu değil? Neden boşanmanın eşiğine geliyorlar? İşte bu filmle ilgili en çok canımı sıkan noktalardan biri. Şiir gibi bir evleri var. Dünya tatlısı iki çocukları var. Sağlıkları sıhhatleri yerinde. Ama işte mutlu değiller. Boşanmak istiyorlar. Olacak iş değil. Bu Batılı insanın hâlet-i ruhiyesini anlamak imkânsız. Yok efendim varoluş sancılarıymış da, yok aşkları tükenmiş de, yok bilmem neymiş de... Bunların hepsi hikâye. Asıl gerçek şu: Bunlara rahat batıyor, rahat. Bunları alacaksın böyle, atacaksın Ortadoğu'daki, Asya'daki, Afrika'daki bir savaşın ortasına, bak o zaman kalıyor mu varoluşsal sancılar.
Neyse, bu can sıkıcı hususları bir kenara bırakmayı başaracak olursak eğer; güzel, seyircinin zekâsını küçümsemeyen, usta işi bir romantik komedi var karşımızda. Yönetmen Jay Roach zaten bu türün kitabını yazmış bir adam. Benedict Chumberbatch ve Olivia Colman gibi usta oyuncular da eklenince, tadından yenmez bir film çıkmış ortaya. Herkese keyifli seyirler.![]()
Ev için aynısını hissetmiştim yeminle...
Dolce far niente…
-
kuzeydebiryer
- Yönetmen
- Tepkiler puanı: 23
- İletişim:
98. Oscar ödülleri mart 2026'da sahiplerini bulacak. Muhteşem Komşum şu an için Belgesel kategorisinin açık ara favorisi. Amerikan halkı bu tip yapımları çok seviyor. Ardında ki büyük desteği düşününce oscar heykel ipini alacağını düşünüyorum. Belgesel genel olarak 2 yıllık süreyi kapsayan polis göğüs kamerası kayıtlarına dayanıyor. Sakin bir mahallede bir ihbar ile olaylar başlıyor. Susan adında bir komşunun karşısında oturan siyahi bir ailenin çocuklarından rahatsız olmasıyla başlayan bir hikaye. Belgeselin kurgusu polis kayıtlarına dayandığı için kendimi juri gibi hissettim. Bana sunulan deliller ışığında olayı anlama çabam ike beni kendine çeken bir yapım oldu. Özellikle Susan'ın kapının arkasından komşusunu vurmasıyla gerçekleşen ölüm. Bu haberin çocuklarına verilmesi ve onların gerçek hüzünleri çok çarpıcı ve üzücü bir izleme deneyimiydi. Amerikada 38 eyalette uygulanan Stand your Ground (Savunma Hakkı) yasasının Amerikan tarihinin izdüşümü olduğu vurgusu belgeselde iyi vurgulanmıştır. Mahkemeye çıkan beyazların %17'si bu yasadan dolayı hüküm giymezken siyahilerin sadece %1 lik kısmının bu yasadan yararlanması büyük adaletsizlik. 2 yıl boyunca ihbarlar karşısında hiç bir şey yapmayan polisin varlığı da sinir bozucuydu. Eğer polis biraz daha müdahil olsa bu olanlar olur muydu sorusunu düşünmemek elde değil. Belgesel adalatin 25 yıllık tecellisiyle son buldu. Gerçekliğin ham halini sunmaya çalışan Mükemmel komşum izlenilmesi gereken yapılardan biri.
7 / 10
-
Commander Dragonlord
- Editör
- Tepkiler puanı: 28
- Ruh Hali:
- İletişim:
Bir aile, mahkeme kararının ardından normale dönmeye çalışır. Tek başına çocuklarını yetiştirmeye çalışan babanın ve iki çocuğunun ahlaki değerleri, çevrelerindeki insanların çelişkili beklentileriyle sınanır. Talihsiz bir karar eski yaraları deşer ve kardeşler arasında bir uçurum yaratır.
Liseli genç bir kız olan K. iki erkek tarafından tecavüze uğrar. Kızın abisi, tecavüzcülere verilen cezanın çok hafif olduğunu düşünür ve kız kardeşinin namusunu (bununla kendi namusunu kastetmektedir) kurtarmak ister. Özgür Anıl'ın bu şaşırtıcı filminin odak noktası, kızın intikam peşinde koşan abisi ya da kızın belli belirsiz rehabilitasyon süreci değil; kızın sevgi dolu, tek başına çocuklarını yetiştirmeye çalışan babasıdır. Yönetmen Özgür Anıl, mahkeme kararının ardından, babanın günlük hayatının neredeyse fark edilmeyecek kadar küçük ama ölümcül bir şekilde nasıl değiştiğini etkili bir şekilde aktarıyor. Ana karakterine eşlik etme biçiminde kendine özgü bir neorealist tarzı olan film, Dardenne kardeşlerin çalışmalarını anımsatıyor. Yönetmen Özgür Anıl, sıkı sıkıya bağlı bir topluluktaki dinamiklerin dişli çarklar gibi birbirine nasıl geçtiğini ve bazı insanları bu toplumun dışına – hatta çaresizliğe – ittiğini gösteriyor. “K. Davasında Karar” bir ailenin yaşadığı travmayı ve bu travmadan etkilenen kişilerin farklı tepkilerini, gerçekçi bir şekilde ele alıyor. Filmin senaryosunu da yazan yönetmen Özgür Anıl ve özenle seçilmiş oyuncu kadrosu, izleyicilerde doğru soruları uyandıran dokunaklı bir film yaratmış.
-
kuzeydebiryer
- Yönetmen
- Tepkiler puanı: 23
- İletişim:
Beden değiştirme filmleri hayata farklı açılardan bakma fırsatı sunduğu için hep dikkatimi çekmiştir. Good Fortune Gabriel (Keanu Reaves) adlı küçük bir meleğin bir insanın hayatına anlam katma isteği ike başlayan bir dokunuşu ile hikaye başlıyor. Oldukça keyifli bir iş ortaya çıkmış. Özellikle Zengin ile fakir hayatların değişimi, verdikleri tepkiler iyi bir izleme deneyimi sunuyor
6.5 / 10
-