[TARTIŞMA] Il Postino (Postacı) 1994

Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
byKush
Yönetmen
Tepkiler puanı: 85
Ruh Hali:
İletişim:

Okunmamış mesaj gönderen byKush »

Tartışmamızda en güzelini sevgili @Zorba yaptı; "tavukla yumurtayla uğraşmam, ben mısırımı yer filmimi izlerim" dedi.

:amen:
* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
byKush
Yönetmen
Ruh Hali:
İletişim:

Bu arada biz filmi Mario tarafından izledik, bir de Neruda tarafından bakan film olsaydı keşke. Belkide o 5 senede çok farklı şeyler yaşandı, bilmiyoruz.

Bu konuda izlediğim en başarılı filmlerden biri olarak;

örnekleyebilirim. Tam da bu konuyu irdeler.
:-({|=
* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
Kullanıcı avatarı

svsknr
Yönetmen
Tepkiler puanı: 258
İletişim:

Okunmamış mesaj gönderen svsknr »

byKush yazdı: 18 May 2026 Sevgili @svsknr, sanırm tartışmanın başında birilerinin birilerini kullandığı fikrinin senden çıktığını unuttun. Ben kimse kimseden üstün değil, kimse kimseden suçlu değil fikri üzerinden cevapladım söylediklerini. Senin ilk yazdığında Neruda Mario'yu ego tatmini için kullandı işi bitti bir daha arayıp sormadı söyleminden yola çıkarak savunma yaptım. Herhangi bir tarafı seçmeni yada suçlamanı istemiyorum. Çünkü her iki taraf da saf suçsuz değil. Sözlerimde sürekli "eğer birini suçlayacaksak, bu Mario olurdu" deme sebebim bu ilişkiden en çok fayda sağlayan Mario olduğu içindir. Ama ısrarla "taraflar memnun bize mısır yemek düşer" demem de olayı sadece sinemasal olarak irdeleme ve tartışmak istememden kaynaklanıyor.

Ayrıca "giden değil, kalandır terk eden; giden de bu yüzden gitmiştir zaten."

"Giden değil, kalandır terk eden..." diyerek topu öyle felsefi ve derin bir yere attın ki, bu şık kapanıştan sonra tartışmayı uzatmak zaten haksızlık olur. :)

Madem mısırlarımızı alıp sadece sinemasal keyfimize dönüyoruz; finalde içimde kalmasın diye, beni getirdiğin bu ortak paydadan son bir şerh düşerek çekileyim. Evet, her iki taraf da saf sütten çıkmış ak kaşık değil ama bu film özelinde illa bir taraf seçmek zorunda kalsaydım, ben kesinlikle Mario’nun tarafında olurdum.

Çünkü Mario’nun o "fayda sağlama/kullanma" dediğimiz eylemi yaparkenki hali o kadar temiz ki, bunun bir "çıkar" olduğunun kendisi bile farkında değil. Bir çocuğun annesini sevmesini düşünelim... Çocuk annesini onu beslediği, koruduğu ve büyüttüğü için sever. Şimdi bu saf sevgiye dönüp "çocuk burada çıkar ilişkisi güdüyor" diyebilir miyiz? Teorik olarak bir ihtiyaç ve fayda denklemidir ama özünde dünyanın en masum, en içgüdüsel ve hesapsız bağıdır. İşte Mario’nun şaire ve metaforlara tutunma arzusu da tam olarak böyle çocuksu, hayati ve hesapsız bir ihtiyaçtı benim gözümde.

Neyse, mısırları tazeleyelim... Bir sonraki filmde görüşmek üzere! :popcorn:
Ve yırtılmış bir tül gibi, savrulup duruyor zaman...
Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
byKush
Yönetmen
Ruh Hali:
İletişim:

Öyle son sözü söyleyip kaçmak yok.

Madem Mario'yu saf bir çocuğa benzettin, anneye olan sevgiye bağladın, al sana cevap; Neruda onlarca yüzlerce milyonlarca çocuğu olan bir anne, tüm zamanını tek bir çocuğa vermesi mümkün mü? Çamaşır bulaşık yemek derken vakti kalmadığından yatarken yada yattıktan sonra çocuğunun başını okşaması onu sevmediği anlamına mı gelir?

Hadi film seçelim, izleyelim tartışalım.
Gelin canlar bir olalım.
:pompom:

Filmi @Zorba seçsin; o güzel tartışıyor, senin gibi kavga çıkartmıyor.
Kullanıcı avatarı

Zorba
Sinefil
Tepkiler puanı: 34

Okunmamış mesaj gönderen Zorba »

byKush yazdı: 18 May 2026 Öyle son sözü söyleyip kaçmak yok.

Madem Mario'yu saf bir çocuğa benzettin, anneye olan sevgiye bağladın, al sana cevap; Neruda onlarca yüzlerce milyonlarca çocuğu olan bir anne, tüm zamanını tek bir çocuğa vermesi mümkün mü? Çamaşır bulaşık yemek derken vakti kalmadığından yatarken yada yattıktan sonra çocuğunun başını okşaması onu sevmediği anlamına mı gelir?

Gelin canlar bir olalım.

Mısırımın yanına çay demledim sizlerin yorumlarını okurken sayın @svsknr ve @bykush. Çok keyifliydi 💐
Kullanıcı avatarı

Zorba
Sinefil
Tepkiler puanı: 34

Okunmamış mesaj gönderen Zorba »

byKush yazdı: 18 May 2026 Öyle son sözü söyleyip kaçmak yok.

Gelin canlar bir olalım.

Estağfurullah, benim sizler kadar film arşivim sinematografik eleştiri yeteneğim analiz yapma becerim falan filan yok… sizler seçiniz ben de izleyip gördüğümü ancak naçizane eklemeye çalışırım 🍀
Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
byKush
Yönetmen
Ruh Hali:
İletişim:

Zorba yazdı: 18 May 2026 Estağfurullah, benim sizler kadar film arşivim sinematografik eleştiri yeteneğim analiz yapma becerim falan filan yok… sizler seçiniz ben de izleyip gördüğümü ancak naçizane eklemeye çalışırım 🍀
:fesse: Böyle naif cevaplarla kurtulamazsın birader.

İzleme listeniz film zevkinizi ortaya koyuyor; o yüzden kaytarmayınız.

Yoksa bizim Postacılar Kralı'nı izleyip tartışmak zorunda kalırsınız.