1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Filmlerle Sosyoloji / Yazar: Carsten Bagge Laustsen

Gönderilme zamanı: 18 Eyl 2024
gönderen g.c.
Resim
Yazar: Carsten Bagge Laustsen
Yazar: Bülent Diken
Çevirmen: Sona Ertekin
Türler: İnsan ve Toplum, Sinema, Sosyoloji, Kültür
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 31 dk.
Sayfa Sayısı: 230
Basım Tarihi: Aralık 2021
İlk Yayın Tarihi: 2007
Yayınevi: Metis Yayınları
Hakkında

"Filmler asla "sadece film" ya da bizleri eğlendirmeyi ve dolayısıyla dikkatimizi dağıtarak bizi toplumsal gerçekliğimizle ilgili asıl sorunlardan ve mücadelelerden uzaklaştırmayı amaçlayan hafif kurgular değildir. Filmler yalan söylerken bile toplumsal yapımızın can evindeki yalanı söylerler. Bu nedenle, elinizdeki kitabı yalnızca filmlerin toplumsal gerçeği nasıl yansıttığı ya da meşrulaştırdığıyla ilgilenenler değil, toplumlarımızın nasıl olup da kendilerini ancak filmler aracılığıyla yeniden ürettiği konusunda fikir sahibi olmak isteyenler de okumalı. Uzun lafın kısası, tam da bu sebepten dolayı Filmlerle Sosyoloji'yi hemen hemen herkes okumalı."

- Slavoj Zizek

Filmlerle Sosyoloji en azından üç farklı şekilde okunabilir: Birincisi, film analizi aracılığıyla toplumsal teori yapmaya yönelik bir çaba olarak; nitekim kitabın her bölümü gerçeklik ile kurmaca, sinema ile toplumsal teori arasındaki ilişkiyi ele alıyor. İkincisi, toplumsal teori dahilindeki belli başlı alanlarla ve kavramlarla; toplumsal cinsiyet, kimlik, öteki, kitle, terör, korku ve güvenlik, kapitalizm ve direniş, kamplar ve yoksulluk, etik ve tanıklık, vb. ile bir hesaplaşma olarak. Üçüncüsü de, filmlerin analiz araçları olarak kullanıldığı bir sosyal teşhis girişimi, sinemayı sosyolojik amaçlar için kullanarak sosyoloji yapmaya yönelik bir çaba olarak okunabilir.
"Bu kitap en az üç farklı şekilde okunabilir. Birincisi, toplumsal teori yaparken filmleri analiz etme yolunda bir
çaba olarak... İkincisi, toplumsal teori kapsamındaki bir dizi önemli alan ve kavramla bir yüzleşme olarak...
Üçüncüsü de filmlerin analiz araçları olarak kullanıldığı bir sosyal teşhis girişimi olarak."

diye başlıyor kitap. Kitapta çokça dikkat çeken husus yazarlar olabildiğince film ve olayların sosyal boyutuna odaklanıp hiçbir suretle taraf oldukları düşünceyi dikte etmemekteler. Analiz aracı olarak kullandıkları filmleri bu vesileyle hepsini birer kez daha izlemiş, detayları görme çabasıyla pür dikkat kesilmiş, sonrasında yaptığım kitap okumaları ile aldığım keyfi katlamış bulunmaktayım. Naçizane tavsiyem kitabı okurken filmleri mutlaka tazelemiş olun, aldığınız haz katlanacaktır.

Kitabı okumama vesile olan @trafalgar dostumuza selamlar etmek isterim. Bu gibi film okumaları üzerine keyifli başka kitap önerisi olan dostlardan da tavsiyelerini esirgeme ellerini rica ederim.