[TAVSİYE] Kore sinemasından başarılı örnekler
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- Tepkiler puanı: 27
- İletişim:
[TAVSİYE] Kore sinemasından başarılı örnekler
Uzun zamandır liste paylaşmadığımızı farkettim.
Uzak doğu sineması denildiğinde benim aklıma öncelikle Kore sineması geliyor. Çok ama çok başarılı örnekler var. Bir liste yapabiliriz diye düşündüm..

Uzak doğu sineması denildiğinde benim aklıma öncelikle Kore sineması geliyor. Çok ama çok başarılı örnekler var. Bir liste yapabiliriz diye düşündüm..
* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
Kore sinemasından başarılı örnekler
2024 yılı yapımı Bong Joon-ho’nun yönettiği Parazit, toplumsal sınıf farklarını çarpıcı bir kara mizah ve gerilimle ele alıyor. Film, yoksul Kim ailesinin zengin Park ailesinin evine adım adım sızarak hayatlarını değiştirmesini konu alıyor. Başlangıçta zekice planlanmış bu girişim, zamanla gizli sırların açığa çıkmasıyla kontrol edilemez bir kaosa dönüşüyor. Parazit, modern toplumdaki eşitsizlikleri hem düşündürücü hem de sarsıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2011 yılı yapımı Silenced; Jee-young Cong’un romanından beyaz perdeye uyarlanmış çarpıcı bir hikâyeyi aktarıyor. 2005’te yaşanan gerçek olaylardan esinlenen yapım, Mujin’deki Ja Ae İşitme Engelliler Okulu’nda çocuklara yönelik şiddet ve istismarı ortaya çıkaran resim öğretmeni In Ho Kang’ın adalet arayışını merkezine alıyor. Film, bireysel cesaretin ve hukuk mücadelesinin toplumsal sessizliği nasıl kırabileceğini gözler önüne seriyor.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2003 yılı yapımı Park Chan-wook’un yönettiği Oldboy, Güney Kore sinemasının en çarpıcı ve unutulmaz yapımlarından biri. Film, hiçbir açıklama yapılmadan 15 yıl boyunca bir odada hapsedilen Oh Dae-su’nun, serbest bırakıldıktan sonra hem özgürlüğünün hem de geçmişinin ardındaki gizemi çözme mücadelesini anlatır. Şiddet, intikam ve psikolojik gerilim unsurlarını ustalıkla harmanlayan Oldboy, sürprizlerle dolu hikâyesi ve sarsıcı finaliyle izleyiciyi derinden etkileyen bir başyapıt olarak kabul edilir.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2016 yılı yapımı Yeon Sang-ho’nun yönettiği Train to Busan, Güney Kore sinemasının en etkileyici zombi temalı yapımlarından biri. Film, Seul’den Busan’a giden bir tren yolculuğu sırasında patlak veren ölümcül salgınla birlikte yolcuların hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Gerilim dolu sahneleri, insan doğasının karanlık ve aydınlık yönlerini ortaya koyan dramatik çatışmalarıyla Train to Busan, hem aksiyon hem de duygusal yoğunluk açısından izleyiciyi derinden etkileyen bir modern klasik.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2017 yılı yapımı Kim Seong-hun’un yönettiği Tunnel, sıradan bir yolculuğun beklenmedik bir felakete dönüşmesini konu alıyor. İş görüşmesine gitmek üzere yola çıkan bir adamın arabası, çöken bir tünelin enkazı altında kalıyor. Daracık alanda hayatta kalma mücadelesi verirken, dışarıda kurtarma ekipleri ve toplumun bürokratik engelleriyle dolu çabaları devreye giriyor. Gerilim ve dramı ustalıkla harmanlayan Tunnel, insanın dayanıklılığını, umudunu ve sistemin aksayan yönlerini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2004 yılı yapımı Lee Jae-han’ın yönettiği A Moment to Remember, unutulmaz bir aşk hikâyesini dramatik bir yoğunlukla anlatıyor. Film, tesadüflerle başlayan tutkulu bir ilişkinin, genç kadının erken yaşta Alzheimer hastalığına yakalanmasıyla sınanmasını konu alıyor. Sevgi, sadakat ve hatırlamanın değerini gözler önüne seren yapım, izleyiciyi hem romantizmin sıcaklığına hem de hayatın kırılganlığına tanıklık ettiriyor.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2014 yılı yapımı Hong-seong Kim’in yönettiği Murderer, küçük bir kasabada oğluyla birlikte sessiz bir yaşam sürmeye çalışan Joo-hyeop’un karanlık geçmişini konu alıyor. Oğlu Yong-ho, yeni taşınan Ji-soo ile arkadaşlık kurar; ancak Ji-soo, Joo-hyeop’un aslında soğukkanlı bir seri katil olduğunu fark eder. Bu sır, baba ile oğulun hayatını tehdit ederken Joo-hyeop, kimliğinin açığa çıkmaması için korkunç bir karar almak zorunda kalır. Film, aile bağları, gizli kimlikler ve vicdanın sınırlarını sorgulayan atmosferiyle Güney Kore sinemasının çarpıcı suç gerilimlerinden biri olarak öne çıkıyor
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2013 yılı yapımı Lee Hwan-kyung’un yönettiği 7. Koğuştaki Mucize, izleyiciyi hem gözyaşlarına boğan hem de umutla dolduran bir dram. Film, zihinsel engelli baba Yong-gu’nun haksız yere cinayetle suçlanıp hapishaneye düşmesini ve küçük kızıyla yeniden buluşma hayalini konu alıyor. Hapishanedeki mahkûmların yardımıyla kurulan sıcak dostluklar, sevgi ve adalet arayışıyla birleşerek izleyiciye insanlığın en saf ve güçlü yanlarını hatırlatıyor.
Filmin 2019 yılında Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen ve Aras Bulut İynemli'nin başrolünü oynadığı versiyonu da oldukça başarılıdır.

Filmin 2019 yılında Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen ve Aras Bulut İynemli'nin başrolünü oynadığı versiyonu da oldukça başarılıdır.
-
byKush
Konu yazarı - Yönetmen
- İletişim:
2008 yılı yapımı Jeong Yoon-cheol’un yönettiği A Man Who Was Superman, sıradan bir adamın kendini Superman sanarak çevresindekilere yardım etmeye çalıştığı dokunaklı bir hikâyeyi anlatıyor. Filmde, belgeselci Song Soo-jung bu “kahraman”la tanışır ve onun hayatını kayıt altına almaya başlar. Ancak zamanla bu adamın aslında trajik bir geçmişe sahip olduğunu ve kahramanlık arzusunun ardında derin bir insani kırılganlık yattığını keşfeder. Mizah ile dramı harmanlayan yapım, izleyiciye umut, empati ve insanlığın en saf yanlarını hatırlatan sıcak bir film olarak öne çıkar.
-