Duvardan Duvara Sinema!
Gönderilme zamanı: 20 Ara 2024
Projeksiyon sahiplerinin kafasını en çok kurcalayan sorudur sanırım “Duvar mı, yoksa perde mi?” Aslında, iyi bir araştırma ile sonuca ulaşmak oldukça basit…
Öncelikle, projeksiyon cihazınızın özelliklerine hakim olmalı ve kullanacağınız ortamın ne kadar ışık aldığına dikkat etmelisiniz. Örneğin, 500-600 ansilümen bir cihaz gün ışığında epey solgun bir görüntü verecektir ve perdenizin ya da duvarınızın kesinlikle koyu renk olmaması elzemdir. Aksi halde, gece karanlığında dahi hiç bir görüntü alamazsınız!
Bu yazıda da, benim gibi düşük ansilümenli cihaz kullanıcılarına yönelik tavsiye ve fikir vermeye çalışacağım. Zaten 3000 ansilümen ve üstü cihaz kullananlar görüntüyü hangi zemine yansıtsalar, tatmin edici bir kalite alacaklardır (:
Gelelim tavsiyelere…
Öncelikli olarak, cihazı sabit mi yoksa portatif mi kullanacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer küçük ve taşınabilir bir cihazınız varsa, portatif olarak kullanmayı ve duvara ya da uygun boyutta bir perdeye yansıtmayı tercih edebilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun, düzgün ve uygun renkte bir zemine ihtiyacınız olacak. Ben, tercihimi sabit kullanmaktan yana yaptım ve perdemi de buna uygun olarak kendim tasarladım. Eğer siz de kendi perdenizi kendiniz hazırlamak istiyorsanız, buna uygun bir duvar ya da duruma/tasarıma göre bir yer belirlemelisiniz. Benim tercihim, uygun bir duvarda sabit çerçeveli bir perde hazırlamak oldu.
Çerçeve boyutlarını belirlemek için, cihaz üreticinizin kullanma kılavuzundaki mesafe ve Inch değerlerine göz atabileceğiniz gibi; bence, cihazı konumlandıracağınız yeri belirleyerek, doğrudan kullanacağınız duvara yansıtın ve gerçek ölçülerinizi bire bir alın.
Ölçülerimizi aldığımıza göre, işin en kritik kısmını atlatmış olduk. Şimdi en zor kısmındayız: Bize, işçiliği güzel ve “Küçük iş” deyip başından savmayacak bir usta lazım(!) Bu konuda size şans diliyorum (:
Çerçeve/iskelet işini çözüme kavuşturduktan sonra ise ikinci kritik kısım geliyor: Perde seçimi… Aslında, başlarda bu iş için üretilmiş perdelere yoğunlaşmıştım ama aşırı yüksek m2 fiyatları beni alternatifler aramaya zorladı. Düşüncem, açık gri renk bir perde almak olduğu için ilk olarak stor perde satıcılarına gittim ve buralardan uygun olabileceğini düşündüğüm renkteki kumaşlardan örnekler alarak, hepsini tek tek test ettim. Beğendiğim renklerin kodlarını ve testlerini (En azından bir kısmını) aşağıda görebilirsiniz.
Ne var ki, stor perde kumaşlarının da m2 fiyatlarının, projeksiyon perde fiyatlarından aşağı kalır bir yanı yoktu ve yine başladım alternatif aramaya… Bu noktada, yıllardır reklam sektöründe emek veren ve bana en başından beri, kendisinin de bu tür çalışmalarda kullandığı Vinly malzemesini (Önü beyaz, arkası siyah bir çeşit branda) tavsiye eden, Ergin bey devreye girdi. Düz beyaz renk bir zemin düşünmediğim için, isteksiz bir şekilde de olsa, bu malzemeden de 1 m2 kadar örnek aldım ve yine başladım testlere… Ve fark ettim ki, kullandığım düşük ansilümenli cihaz (LG PH550G) için belki de en uygun renk buymuş! Tamam, siyahlar tam siyah olmuyor ama en azından beyazlar tam beyaz (:
Ve kolları sıvayıp, başladık çalışmaya…
Siyah alüminyum çerçeveleri takıp, perdeyi duvardan iyice ayırdığımızda ve görüntünün kenarlarını keskin bir şekilde çevrelediğimizde ise son noktayı koymuştuk.
Ve sonra, son bir nokta daha ekleyip, arka LED aydınlatma ile tam bir kontrast oluşturmaya karar verdim (:
EK: Duvar rengini, hem perdeye kontrast oluşturması hem de karanlıkta siyaha yakın bir tonda göründüğü ve projeksiyonun eğik açısından kaynaklı dışa taşan boş ışığı maskelediği için seçtim. Odanın Lüle Taşı rengiyle de pek bir güzel durdu açıkçası. Sinema duvarı “Ben buradayım!” diyor adeta! (:
EK 2: Benzer bir çalışmaya heveslenen ama nasıl yapacağını bilemeyen arkadaşlara (Edirne ve cıvar illerde ikamet eden), GÜNEŞ REKLAM’ın kurucusu Ergin beyi tavsiye edebilirim. İsterseniz, ayrıca marangoz aramadan, profil malzemeden bir iskelet yaptırabilir ve tek ustayla işi çözebilirsiniz.
EK 3: Projeksiyon cihazı, BenQ TK700 ile; Perde de, BYINTEK Anti-ışık Projeksiyon Perdesi ile değiştirilmiştir.