Sitemiz, yayın hayatına SİNETAYFA ismi ile devam edecektir. Adresimiz, https://sinetayfa.com olarak değişmiştir.
İyi forumlar...

Windows Media Player ve MKV

Site kullanımına yönelik kılavuzların yanı sıra, farklı konularda da yardım dokümanları paylaşılabilir.
Kullanıcı avatarı

Konu yazarı
svsknr
Yönetici
Ruh Hali:
İletişim:

Windows Media Player ve MKV

Okunmamış mesaj gönderen svsknr »

Konu Dışı
Biraz eski bir konu ama halâ çözüm arayanlar görüyorum...
Windows 7’de 12. sürümüyle karşımıza çıkan Windows Media Player, devrim niteliğindeki özellikleriyle epey tatmin edici olsa da, hâlâ ufak-tefek sorunları var. Bu sorunlardan birisi de, MKV uzantılı videoları oynatamaması.

Benim gibi –inatla- Windows Media Player kullananlar ve kodek pakedi yüklemeyenler/yüklemek istemeyenler için bir çözüm var: MatroskaSplitter.ax

Yapmanız gereken işlemler ise gayet basit:

– MatroskaSplitter.ax dosyasını indirin.

– Kullandığınız işletim sistemi x86 ise System32 (C:\Windows\System32), x64 ise SysWOW64 (C:\Windows\SysWOW64) klasörüne taşıyın.

– Windows Komut İstemcisi’ni (CMD) yönetici olarak çalıştırın ve işletim sisteminize uygun olarak aşağıdaki kodlardan birini yazarak onaylayın (ENTER).

Windows 7 x86 için:

Kod: Tümünü seç

regsvr32 /s C:\Windows\System32\MatroskaSplitter.ax
Windows 7 x64 için:

Kod: Tümünü seç

regsvr32 /s C:\Windows\SysWOW64\MatroskaSplitter.ax
Tüm işlemler bu kadar! Artık hiç bir kodek pakedi yüklemeden ya da harici bir player kullanmak zorunda kalmadan, Windows Media Player ile MKV uzantılı filmleri izleyebilirsiniz.

Eğer acemi bir PC kullanıcısıysanız ve bu işlemler karışık geliyorsa, Otomatik Kurulum (x86).exe ya da Otomatik Kurulum (x64).exe dosyasını indirip çalıştırabilirsiniz (Çift tıklayarak). Bahsedilen işlemleri sizin yerinize yapacaktır.

Kolay gelsin…

Not: Bahsedilen yöntem Windows 7 x64 içindir ve Windows Media Player x86 ile uyumludur. Windows 7 x86 sunumu test edilmemiştir! (Açılan Windows Live bağlantısından, kullanmak istediğiniz sunumun üzerine veya sağ yandaki “Karşıdan Yükle” kısayoluna tıklamanız yeterli)

Ek: Altyazılarda yaşanabilecek olası sorunların (Subtitle Workshop çakışması, senkron kayması, göz kırpma, vs.) önüne geçmek için tıklayın.

Ek 2: DirectVobSub ve MatroskaSplitter dosyalarının kurulumunu aynı anda -otomatik olarak- gerçekleştiren sunumlar paylaşıma sunulmuştur. Erişmek için tıklayın. (DirectVobSub & Matroska Splitter (x86).exe test edilmemiştir!)

Ek 3: .MKV uzantılı video dosyalarınıni Windows Media Player ile açılabilmesi için, ilgili video dosyasına sağ tıklayarak ve Birlikte Aç / Varsayılan Program Seç diyerek (Aynı sonuca, ilgili video dosyasına çift tıklayarak da erişebilirsiniz), açılan pencereden Windows Media Player’ı belirlemeniz yeterli olacaktır.

Ek 4: MatroskaSplitter kullanarak, DIVX uzantılı video dosyalarını da Windows Media Player ile izleyebilir ve Ek 3’de bahsi geçen yöntemle, varsayılan yürütücü olarak yine Windows Media Player’ı atayabilirsiniz.

Ek 5: Windows 8’de videoların altyazılarını görüntüleyebilmek için Directvobsub tercih eden ve seslerin üst üste binmesi (Videolaradaki çok kanallı sesler: Tr ve Eng gibi) sorunuyla karşı karşıya kalanların, Haali Matroska Splitter kullanmaları gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kurulum sırasında Haali Matroska Splitter’ı desteklediği tüm video biçimleri için yetkilendirmek olacaktır.
Ve yırtılmış bir tül gibi, savrulup duruyor zaman...