Bugün Hangi Filmi İzlediniz?

Sinemayla dolup taşan muhabbetler için bu başlığı kullanabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör
Tepkiler puanı: 55

Okunmamış mesaj gönderen denisilin »

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

Zorba
Sinefil
Tepkiler puanı: 9

Okunmamış mesaj gönderen Zorba »

AMOUR

Başrollerde her ikisi de 80’li yaşlarında ve emekli piyano öğretmeni olan Georges ile Anne çiftini anlatan bu dram filminde Anne’nin geçirdiği bir hastalık sonrasında felç olması ve bu hastalığın kötüleşmesiyle birlikte çiftin hastalık ile mücadelesi anlatılmaktadır.
Aslında çok hayatın içinden bir konu olmakla birlikte aralarında var olan aşkın halen canlı tutulması, felçli Anne'nin tüm ihtiyaçlarını titizlikle Georges'nin gidermesi, ve bunu yaparken nezaketi, isteği, sevgiyi elden bırakmaması kendisine hayran bırakan ve "hastalıkta sağlıkta" tabirinin hastalıkta geçerli olan aşkın tanımını yapan sahneler içeriyor.İnsan ister istemez kendi yaşlılığını düşünüyor açıkçası, göreceğim muamele ne olur acaba? diye.
Hem Anne hem de Georges açısından hasta ve bakıcı rolleriyle değerlendirildiğin de her ikisi içinde yaşlılıkla birlikte gelen hastalık ve ölüme yakın gerçeğinin insanda yarattığı bıtkınlığı, çöküşü, iradeyi ve pes edişi izlettiriyor.
Yaradılış gerçeğiyle ölümlü bir canlı olarak Anne'nin ölümünü tatlı bi hüzünle hasta yatağında izleyerek beklerken ben bu filmde hiç beklemediğim anda öyle bir sahne yaşandı ki öylece donup kaldığımı söyleyebilirim. Günden güne daha da kötüleşen Anne'nin artık yaşamak istemediğini Georges'in anlamasıyla Anne'yi boğarak öldürdüğünü izliyoruz.
Gözlerim kocaman açılarak cinayet diye izlediğim bu sahnenin ardından başka bir açıdan bakınca aslında sevdiği kadının acılarına son veren bir meleği düşündürttü.Böyle bir beklentiyi (Anne ölmek istiyordu) ben karşılayabilir miydim ? bilemiyorum (hiçbir şeye asla dememeyi öğrendim) ancak felçli yatağımda ölümü bekliyorsam, birilerinin bunu benim için kolaylaştırmasını ister miydim? Evet! duygusallıkla sanırım biraz Kafam karışık ...
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

Commander Dragonlord
Editör
Tepkiler puanı: 28
Ruh Hali:
İletişim:

Okunmamış mesaj gönderen Commander Dragonlord »

Resim

Bugün acayip bir İran filmi izledim. Neden mi acayip? Anlatayım. Acayip olan şu ki, filmde Farsça konuşulmuyor. Yediden yetmiş yediye, filmdeki herkes bülbül gibi İngilizce konuşuyor. Bakın ne diyorum, "İngilizce konuşuyorlar." diyorum. Dublaj değil yani, direkt İngilizce konuşuyor karakterler. Yahu kardeşim, İran'ın resmî dili İngilizce oldu da bizim mi haberimiz yok? :aille2: "Niye böyle yapmışlar acaba?" diye sordum kendi kendime ama bir cevap bulamadım. Amerikalılar altyazı okumak zorunda kalmasın diye mi? Ya da sırf değişiklik olsun diye mi? Belli değil. Mel Gibson "Apokalipto"yu Mayaca, "Tutku"yu İsa'nın konuştuğu dil olan Aramca çekmeye çalışırken, bu adamlar da tutmuşlar İran filmini İngilizce çekmişler. Olacak iş değil. Ama olmuş. Filmdeki İranlıların İngilizce konuşması resmen sırıtıyor.

Filmdeki mekân kullanımı da bir tuhaf. Biraz kurcalayınca filmdeki mekânların neden tuhaf olduğunu anladım. Filmin çekimleri İran'da değil, Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılmış. Uzak plan çekimlerde İran'dan, İran'ın tanıdık/sembolik mekânlarından görüntüler kullanılmış. Yakın plandaysa Atina'da, İran süsü verilmiş mekânlar kullanılmış. Ben de diyorum bu film niye böyle bir tuhaf. Demek sebebi buymuş. Atina'daki birkaç sokağa, birkaç tane sakallı adam, birkaç tane de başörtülü kadın koymuşlar, al sana İran. :mdr1: Kısacası mekân kullanımı da sırıtıyor. Böyle İran olmaz olsun.

Bakın şimdi, İran'ın baskıcı politikaları yüzünden bir filmin İran'da çekilemeyişini anlarım, Atina'daki birkaç sokağa İran süsü verilmesini de anlarım. Ama İran'lıların kendi içlerinde bile bülbül gibi İngilizce konuşmalarını bir türlü anlamıyorum. Anlam veremiyorum. Tüm bu yapay/sahte mekânlar, Farsça yerine İngilizce konuşmalar vesaire, film boyunca sırıtıp sırıtıp duruyor. Bir sahteliğe, bir yapaylığa, bir olmamışlığa yol açıyor. "Böyle İran filmi mi olur be?!" dedirtiyor bazen insana.

Tüm bu sırıtan unsurları bir kenara bırakmayı başaracak olursanız eğer (ki bunu başarmak biraz zor olabilir) Bahailik'le ilgili bir filmle karşılaşabilirsiniz. Peki nedir bu Bahailik? Yenilir, içilir bir şey midir? Hemen anlatıyorum, bu Bahailik denen şey bir inanç sistemidir aslında. Bahaullah adında İranlı bir zat tarafından kurulan bu inanç sistemine göre tüm dinler tek bir dindir. Yani Bahailer İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik, Budizm, Şintoizm vesaire, akla gelebilecek tüm dinleri tek bir din olarak görmekteler. İşte bu Bahailer İran'da baskı görüyorlar. Hatta Bahailiğin kurucusu Bahaullah bile İran'da barınamamış ve Osmanlı ülkesine sığınmış. O derece. Bahaullah'ın yolundan giden küçük bir Bahai azınlığı da İran'da baskılar altında varlığını sürdürmeye çalışmış. Film de işte bir Bahai kadınıyla, Müslüman bir erkeğin, bu baskıcı ortamda yeşermeye çalışan aşkını anlatıyor.

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım. Bu film ele aldığı temaların hakkını verecek bir sinemasal yoğunluğa ulaşmıyor. Üstüne bir de İngilizce konuşan Farslılar ve yapay mekân kullanımı eklenince, ortaya çıkan sonuç pek de hoş olmamış.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, yine de filmi izlemek isterseniz, Türkçe altyazısını hazırladım. Filmi bulup da altyazısını bulamadıysanız, benim altyazımla izleyebilirsiniz. Kim bilir, belki siz filmi beğenirsiniz. :-({|=

https://www.patreon.com/posts/bulutlari ... -143771738
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…