Bugün Hangi Filmi İzlediniz?

Sinemayla dolup taşan muhabbetler için bu başlığı kullanabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör
Tepkiler puanı: 55

Mesaj gönderen denisilin »

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

kuzeydebiryer
Yönetmen
Tepkiler puanı: 23
İletişim:

Mesaj gönderen kuzeydebiryer »

Mary Shelley'in orjinal hikayesinden yola çıkarak G. Del Toro tarafından sinemaya uyarlanan bazı yönleri ile büyüleyici ama bazı yönleri ile olmamışlık hissi veren bir Frankenstein izledim. Del Toro'nun 20 yıllık hayaline netflix'in 120 milyon dolarlık dev bir bütçeyle destek vermesi bu merakı daha da arttırdı. Film Del Toro'nun imzasını her yönüyle taşıyor. Gotik atmosfer, harika renk paketleri ve onu destekleyen sinematografiyle çok cezbedici bir iş ortaya çıkmış. Bazı sahnelere aşık olmamak elde değil. Elizabeth'in gri atmosfer içinde parlayan kırmızısı, kalenin yaratım sürecine hizmet eden tasarımı etkileyiciydi.

Film 200 yıl önce yazılan esere sadık kalmak amacıyla yaşananları hem Victor hem de Frankenstein yorumuyla aktarmış. Bu hikayeye duygusallık katsa da özellikle Frankenstein'ın bölümlerinde ciddi tempo sorunlarına yol açmış. Frankenstein'ın harfleri öğrenmesi, saklandığı yerden aile ile bağ kurma isteği gereğinden fazla uzatılmış hissi verdi. Burada film hikayenin gri tonlarından çıkıp duygularla netlik kazanıyor ama bu tempoyu ve filmin doğasını çok etkilemiş. Yaratılan ile yaratan arasında ki o ince çizgi, ahlaki sorular Del Toro'nun manipülatif dokunuşlarıyla belirsizliklerini kaybetmiş. Yaratıcı Victor daha şeytani ve bağ kurulması zor bir çerçeve içine alınırken Frankenstein doğasının kötücül emellerinden arındırılarak daha saf bir noktaya konmuş. Del Toro'nun ötekileştirilene olan ilgisi bu yapıtında bariz üstün gelmiş. Filmde zincirlere hapsolan ve seçim hakkı verilmeyen yaratılan ile onu küçümseyen ve esaret altına alan yaratıcı rolü ise güzel bir denge ile oluşturulmuş. Frankenstein'ın kaleden çıkışı ve kendini doğada bulması ile cennetten kovulma ve ilk insan Adem arasında kurulan bağ bunun güzel bir örneğiydi. Film müzikleri ise filmin gotik ve romantik havasına uygun iyi düşünülmüş besteleri.

Oyunculuklar için de yapılacak eleştiriler tabi ki var. Ama bunda Del Toro'nun hikayeye dokunuşları etkili olmuş. Frankenstein'I ve Elizabeth'i canlandıran oyunculardan Del Toro'nun çok memnun kaldığını düşünüyorum. Gotih atmosfere romantizmi taşımada iki güçlü performans izledim.

Del Toro'ya yakışan bir film olsa da bazı noktalarda yetersiz kalan bir filmdi. Özellikle kutuplarda ki son yüzleşme hikayeyi duygusal anlamda güçlendirirken bana aceleye getirilmiş hissi verdi. Sonuçta kesinlikle izlenilmesi gereken bir uyarlama çıkmış ortaya.

7 / 10
Kullanıcı avatarı

byKush
Yönetmen
Tepkiler puanı: 27
İletişim:

Mesaj gönderen byKush »

Kızımla seriyi baştan seyretmeye başlamıştık...

* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
Kullanıcı avatarı

byKush
Yönetmen
İletişim:

Mesaj gönderen byKush »

* Ohooo vizontele daha çok yanar oglum; sinemaya benzer mi? Ben en çok sinemayı severim, sinema başka bi'şey.
Kullanıcı avatarı

byKush
Yönetmen
İletişim:

Mesaj gönderen byKush »

Böylece seri, ikinci kez bitti ;)
:-({|=
Kullanıcı avatarı

byKush
Yönetmen
İletişim:

Mesaj gönderen byKush »

Sürekli karşıma çıkan fragmanlar sebebi ile ilgimi çeken bir film oldu. Yerli filmler arasında bence başarılı bir çalışma olmuş. Naif espriler, tadında polisiye diye tanımlayabiliriz.

:-({|=
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

denisilin
Editör

Dolce far niente…
Kullanıcı avatarı

Zorba
Sinefil
Tepkiler puanı: 9

Mesaj gönderen Zorba »

Kirazın Tadı
Abbas Kiyarüstemi’nin Altın Palmiye Ödüllü filmi Kirazın Tadı filminin başrol oyuncusu Hümayun Erşadi’nin kanser nedeniyle vefat ettiğini dün haber sitelerinde gördüğümde Ahh dedim.Sonra bu ah edişime de kendi kendime şaşırdım.Filmi izleyeli bir kaç yıl oluyor ve bu oyuncuyu bir daha başka bir filmde ne gördüm ne de takip ettim.Oyuncular, şarkıcılar, yazarlar elbet sevdiklerim bunlar arasında var ancak hiç bir zaman bunlardan birinin sıkı takipçisi olmadım.O yüzden de yaşantılarını içselleştirmedim.Ama bu adamın bana ah ettirmesi nedendir diye düşündüğümde tamamiyle bu filmin bende yarattığı etkiyle alakalı olduğunu farkettim.Bir kez izlemiştim sadece bir kez ancak film sadeliğin içinde yoğunluğu öyle hoş vermiştir ki Tahran sokaklarında yaşayan alelade bir insanın (başrolde ki Bedi bey(vefat eden Hümayun Erşadi)) yaşamına ortak olmuş,arabasına binmiş,fikrini duymuş,zikrine eşlik etmiş gibi hissettirdi,gerçekti sanki Bedi bey. Diğer yönüyle de filmin konusu ve işleyişin derinliklerinde ise o insan kalbimin içine işledi. Diyebileceklerim bu kadar…